İkamet İzni Geçiş Başvurusu
İkamet izinlerinde kalış amacınızda değişiklik oldu ise geçiş başvurusu yapmanız gerekmektedir. Kısaca örnek vermek gerekir ise turistik amaçlı oturma izniniz var ve süresi dolmadan Türk vatandaşı ile evlendiyseniz kısa dönem turistik amaçlı oturumda aile ikameti için geçiş başvurusu yapmanız gerekir.
Bir örnek daha vermek gerekir ise; kısa dönem turistik amaçlı oturma izniniz varken siz süresi bitmeden Türkiye’nin herhangi bir yerinden gayrimenkul satın alırsanız kısa dönem turistik amaçlı oturma izninden kısa dönem Türkiye’de taşınmazı bulunanlar kategorisi için geçiş başvurusu yapmanız gerekir.
İkamet izni geçiş başvurularında diğer tüm başvurularda olduğu gibi randevu sistemi vardır. Randevu alınarak gerekli evrakları hazırlayarak belirtilen gün ve saatte Göç İdaresine şahsen müracaat edilmesi zorunludur.
Geçiş başvurularında aile ikameti için 3 yıla kadar diğer başvurular için 2 yıla kadar oturma izni talep edilebilir. 3 yıla kadar izin sadece aile ikametleri için verilmektedir, fakat TC vatandaşı eşin gelir durumunun yeterli olmaması ve sosyal güvencesi olmaması durumunda Göç İdaresi, kısa süreli turistik ikamet verilmesine karar verebilir.
HANGİ DURUMLARDA HANGİ İKAMET TÜRÜNE GEÇİŞ YAPILMALI?
-
- Evlilik durumunda Turistik ikamet → Aile ikameti
- Boşanma durumunda Aile ikameti → Turistik ikamet
- Gayrimenkul alınması durumunda Turistik ikamet → Türkiyede taşınmazı bulunanlar
- Gayrimenkul satılması durumunda Türkiyede taşınmazı bulunanlar → Turistik ikamet
- Eğitime başlanması durumunda Turistik ikamet → Öğrenci ikameti
- Eğitimin sonlandırılması durumunda Öğrenci ikameti → Turistik ikamet
Aile ikameti var iken tapu alınması veya eğitime başlanması gibi durumlarda herhangi bir değişiklik yapmaya gerek yoktur. Aile ikametinden geçiş başvuruları sadece boşanma veya eşin vefatı durumunda yapılması yeterli olacaktır.
Geçiş başvurularında temin edilmesi gereken evraklar için Oturma İzni sayfamıza göz atabilirsiniz. Ödenmesi gereken harçlar süreye ve ülkeye bağlı olarak değişecektir. İkamet harcı ve kart bedeli ödenir fakat vize harcı ödenmemelidir.
Hangi ikamet türünden oturma izni alınırsa alınsın bu süre zarfında yabancı çalışma izni alanların, çalışma izni aktif olduğu sürece herhangi bir geçiş başvurusuna, yeni bir ikamet iznine veya ikamet izni uzatmaya ihtiyaçları yoktur. Çalışma izni oturma hakkıda verdiği için ikamet izni için ayrıca bir başvuru yapılması zorunluluğu yoktur.