Kendi Nam ve Hesabına Çalışan Yabancılar İçin Çalışma İzni
Kendi nam ve hesabına çalışan yabancılar yani herhangi bir kişiye istihdam sağlamadan hizmet veya mal üretimini kendi başına yapanlar bakanlık tarafından ayrı bir kategori altından yabancı çalışma izni başvurusu yapabilmektedir.
Fakat bu yorumu bir çok yabancı uyruklu şahıs yanlış anlamış durumdadır. Buradan çıkacak sonuç herhangi bir çalışanı olmayan, SGK sicil numarası olmayan, e-bildirge yetkilis olmayan fakat vergi mükellefiyeti başlatan yabancının çalışma izni başvurusu yapacağı ve alacağı anlamına gelmemektedir.
Ülkemizde hala çalışma izni almak isteyen her yabancı izin değerlendirme kriterlerini karşılamaladır. Nedir bu kriterler? Minimum 100 bin TL ödenmiş sermaye ve her bir yabancı için 5 Türk vatandışının istihdam edilmesi. Tabi ki bu konuda muafiyet kapsamında olanları ayrıca aşağıda belirttik.
KENDİ NAM VE HESABINA ÇALIŞAN HANGİ YABANCILAR ÇALIŞMA İZNİ ALABİLİR?
Bu uygulama T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından tamamen Suriye uyrukluların işyeri açma ve ruhsat alma işlemlerinin kolaylıkla yapılabilmesi için uygulamaya konulmuştur ve bu bakanlık sitesinde açıkça da beyan edilmiştir.
Maalesef sermaye ve Türk çalışan koşullarını yerine getirmeyen muafiyet kapsamı dışındaki yabancıların, başvuru yaparken işyeri kaydını kendi nam ve hesabına çalışanlar bölümünden değil yeni işyeri bölümünden yapması gerekir.
Suriyeliler haricinde kendi nam ve hesabından giriş yapıp çalışma iznini kimler alabilir?
Yabancı çalışma izni değerlendirme kriterlerinden muaf olan yabancılar da kendi nam ve hesabına çalışanlar bölümünden işyeri kaydı girip çalışma iznine başvurabilir.
İzin değerlendirme kriterlerinden muaf olan yabancılar kimler;
- Anne, baba veya çocuğu Türk vatandaşı olan yabancılar,
- En az üç yıl süreyle Türk vatandaşı ile evlilik birliği içinde yaşayan yabancılar,
- Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşı yabancılar,
- Türk ve akraba toplulukları uygulamaları çerçevesinde ikamet izni verilmiş olan yabancılar,
- İnsani mülahazalar çerçevesinde ikamet izni verilmiş olan yabancılar,
- İnsan ticareti mağduru olarak ikamet izni verilmiş olan yabancılar,
- Vatansız statüsünde ikamet izni verilmiş olan yabancılar.
Yukarıdaki listedeki kriterlere uygun yabancılar da kendi nam ve hesaplarına çalışıp yabancı çalışma izni alabilirler.