Uluslararası Koruma Çalışma İzni
Uluslararası koruma altında bulunan yabancılar Türkiye’de çalışma izni başvurusu yapabilirler. Ön koşul yabancının koruma altında en az 6 aylık süreyi tamamlamış olmasıdır. Koruma sahibi yabancıların çalışma izinlerinde de yetkili makam diğer yabancılarda olduğu gibi TC Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Uluslararası İşgücü Genel Müdürlüğü'dür.
Koruma altındaki yabancıların izin başvuruları sırasında bakanlık tarafından belirtilen izin değerlendirme kriterleri uygulanmaz. Yani işverenin her bir yabancı için 5 TC vatandaşını çalıştırıyor olması ve en az 100 bin Türk Lirası ödenmiş sermaye veya 800 bin TL ciro veya 250 bin usd ihracat şartlarını yerine getirmesine gerek yoktur.
BU KAPSAMDAKİ YABANCILARI ÇALIŞTIRMAK İÇİN KOŞULLAR
Bu kapsamda bulunan yabancıları çalıştıracak olan işverenin herhangi bir koşulu yerine getirmesine gerek yoktur. Ticari faaliyet gösteren bir işletme olması yeterlidir. Başvuru sırasında izin değerlendirme kriterleri uygulanmayacaktır. Sadece işveren yabancının koruma altında olduğu il dışında ise İçişleri Bakanlığı’na görüş sorulur ama aynı ilde ise gerek yoktur.
ULUSLARARASI KORUMADAKİLER İÇİN ÇALIŞMA İZNİ NASIL ALINIR?
Koruma altındaki yabancıların çalışma izin uygulamaları diğerlerinden çok farklı değildir. Sadece işverenin minimum kriterleri taşımasına gerek yoktur, yabancının da diploma sunması da zorunlu değildir.
Normal başvuruda olduğu gibi firmanın ticari evrakları, e-imzası, yabancının uluslararası koruma belgesi ve 1 biometrik fotoğrafı yeterlidir.
ULUSLARARASI KORUMA ÇALIŞMA İZNİ HARÇLARI NE KADAR?
Bu statüdeki koruma sahiplerinin çalışma izin harçları maalesef indirimli değildir. Geçici koruma altındaki yabancılar (ekseriyetle Suriyeliler) için uygulanan indirimler uluslararası korumada yoktur. Onay sonrası ödenmesi gereken harçlar aşağıdaki gibidir;
- YABANCI ÇALIŞMA İZİN HARCI: 7345 TL
- YABANCI ÇALIŞMA İZİN KART BEDELİ: 565 TL
Yabancı çalışma izinlerinde ortala süreç yaklaşık 30 gün sürer, bu süreç koruma altındakiler için de aynıdır. Başvuru yapıldığında bakanlık bünyesindeki dönemsel yoğunluğa göre süreç biraz daha kısa sürede tamamlanabilir.
Yabancıların çalışma izinleri uzatımları biraz farklılık gösterir. Uluslararası koruma altındakilerin çalışma izinleri oturma izni yerine geçmediği için direk olarak uzatmak mümkün değildir. Yabancının uluslararası koruma statüsüne devam etmesi ve süresi dolmak üzereyse uzatması gerekir.
Koruma altındaki yabancıların için verilen çalışma izni sadece kendisi için geçerlidir. Yabancının ailesi ve çocuklarına çalışma izni veya hakkı vermez. 18 yaş üstü her birey için ayrı bir başvuru gerekir.
Firmamızdan her türlü çalışma izni için destek ve hizmet alabilirsiniz; 0242 237 04 07 – 0541 656 2737 – 0212 970 2574