Blog Sayfa 6

Türkmenistan Vatandaşları

Türkiye’de vize ve ikamet problemini en çok yaşayan ülkelerin başında Türkmenistan geliyor. Sebebi ise vize ihlalinden sonra kendi ülkelerine giriş çıkış yapma mecburiyeti doğduğu zaman Türkmenistan’dan tekrar çıkmakta problem yaşamaları. Bu yüzden Türkmenistan vatandaşları Türkiye’ye girişlerinden itibaren vize ihlali yapmamalı ve ikamet tezkeresi başvurularını vaktinde yapmaları gerekir.

İkamet İzni Geçiş Başvurusu

İkamet izinlerinde kalış amacınızda değişiklik oldu ise geçiş başvurusu yapmanız gerekmektedir. Kısaca örnek vermek gerekir ise turistik amaçlı oturma izniniz var ve süresi dolmadan Türk vatandaşı ile evlendiyseniz kısa dönem turistik amaçlı oturumda aile ikameti için geçiş başvurusu yapmanız gerekir.

Gürcistan Vatandaşları

Gürcistan vatandaşları için Türkiye vizesi almak mecburi değildir. Gürcistan vatandaşlarının tabi olduğu vize uygulamaları gereği vize almadan pasaportla Türkiye’ye giriş yapmaları mümkündür.

Belarus Beyaz Rusya Vatandaşları

Belarus diğer bir adıyla Beyaz Rusya vatandaşları vizelerin kalmasıyla birlikte artık hava limanında veya gümrük kapılarından vize almadan direk vize muafiyetiyle Türkiye’ye giriş yapabiliyorlar. Burada dikkat edilmesi gereken toplam kalış süreleri ile tek girişte kalış sürelerinin birbirinden farklı olması.

Birden Çok Tapu İle İstisnai Vatandaşlık

Türkiye’de tapu ile istisnai vatandaşlık limiti 400 bin dolar olarak belirlendi. Minimum satmama koşulu ise herkesin bildiği gibi en az 3 yıl. Tapu sahibinin eşi ve 18 yaş altı çocuklarının da faydalandığı istisnai vatandaşlık için en merak edilen konulardan birisi tapu sayısının birden fazla olması durumu.

Sosyal Güvenlik Sözleşmesi İmzalanan Ülkeler

İkili sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanan ülke vatandaşları ülkelerinde haklardan Türkiye’de de faydalanabilmektedir. Türkiye’de oturum izni alacak olan yabancılar hakkında en çok merak edilen konuların başında sigorta yükümlülükleri geliyor. Bu konuyu 6458 sayılı Yabancıları Koruma Kanunu’na göre değerlendirmek gerekiyor.